Service

Vlekkenwijzer

Het is tijd om te gaan genieten, want je bent helemaal blij met je vloer! Door jouw ideale vloer te kiezen heeft je huis een mooie basis gekregen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Of het nu een glas wijn, koffie of frisdrank is, een vlek op je vloer verwijder je best zo snel mogelijk. Maar wist je dat je niet elk middeltje mag gebruiken voor je vloer? Wij hebben een aantal tips voor je.

Tapijt of vloerkleed

 

Vlekken in je tapijt of vloerkleed? Geen paniek!

Wist je dat vrijwel iedere "alledaagse" vlek met gewoon schoon water te verwijderen is? Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij. Pak direct een handdoek, natmaken met water, uitwringen en op de vlek leggen. Laat de handdoek het werk doen. Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt. Laat de vlek daarna rustig drogen. Gebruik geen föhn, hitte kan de vlek fixeren. 

In de vlekkenwijzer vind je de beste methode hoe je een verse of oude vlek kunt verwijderen. Neem voor meer tips over onderhoud, installatie en vloerverwarming ook eens een kijkje op onze service pagina

Misverstanden

Veel vlekken ontstaan door een goedbedoelde maar verkeerde behandeling. Zeephoudende schoonmaakmiddelen (afwasmiddel, wolwasmiddel, groene zeep, ossengal zeep) veroorzaken verkleuringen en halen de vlek in het beste geval slechts tijdelijk weg. Ook bijvoorbeeld het gebruik van zout en witte wijn op rode wijnvlekken is zo'n hardnekkig misverstand. Schoonmaken met droogschuim wordt afgeraden. De kans is groot dat er kleverige zeepresten achterblijven, die versneld weer vuil aantrekken.

Handmatig reinigen

Kleine oppervlakken of gedeelten van het tapijt kun je zelf makkelijk reinigen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld James Water. Maak een badstof handdoek vochtig met James Water en reinig het tapijt door met grote halen te wrijven (zet niet teveel kracht). Je kunt alle soorten tapijt, ook hoogpolig tapijt, op deze manier reinigen.

Schoonmaken met droogschuim of shampoo wordt afgeraden. De kans is groot dat er kleverige zeepresten achterblijven, die versneld weer vuil aantrekken.

Professioneel onderhoud

Bij de 'grote beurt' wordt het gehele tapijt gereinigd. Wij adviseren je deze intensieve reiniging over te laten aan de vakman: professionele reinigers gaan grondig en veilig te werk en bieden garantie op een optimaal resultaat.

Vaak wordt gedacht dat een eenmaal gereinigd tapijt "vuil aantrekt". Dat is niet waar. Na een professionele reiniging- uitgevoerd door de vakman- blijven er geen zeepresten achter in het tapijt.

Persoonlijk onderhoudsadvies

Loop voor een persoonlijk onderhoudsadvies eens binnen bij je dichtstbijzijnde dealer.

PVC vloeren

Vlekken op je PVC vloer? Wat nu?

80% van de vervuiling van je vloer komt van buitenaf. Het grootste gedeelte hiervan kan voorkomen worden door efficiënt gebruik te maken van inloopmatten met de juiste afmetingen, liefst geen kokosmat. Om krassen en beschadigingen te voorkomen adviseren we je om de juiste bescherming onder je stoelen en tafels aan te brengen. 

Onverhoopt toch een streep of een vlek op je vloer? Ook voor PVC vloeren geldt: behandel strepen en vlekken zo snel mogelijk. Voor het verwijderen van een vlek altijd even het losse vuil verwijderen met een stofwisser of stofzuiger. Maak vervolgens de vlek van buiten naar binnen schoon met warm water waaraan een neutraal reinigingsmiddel is toegevoegd. Na het verwijderen van de vlek de vloer goed naspoelen met schoon water. In de vlekkenwijzer vind je de beste methode hoe je een verse of oude vlek kunt verwijderen.

Misverstanden

PVC vloeren zijn onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te houden. Gebruik voor het verwijderen van vlekken een neutraal schoonmaakmiddel maar echter nooit, schuurmiddelen, alkalische producten zoals soda en zeephoudende producten of oplosmiddelen. Hardnekkige vlekken kunnen met een zachte borstel behandeld worden. Om beschadiging van de toplaag te voorkomen adviseren we je nooit schuurmateriaal te gebruiken.

 

 

 

Persoonlijk onderhoudsadvies

Loop voor een onderhoudsadvies op maat en schoonmaakmiddelen eens binnen bij je dichtstbijzijnde dealer.

Laminaat

Vlekken op je laminaatvloer

80% van de vervuiling van je vloer komt van buitenaf. Een groot gedeelte hiervan kan voorkomen worden door efficiënt gebruik te maken van inloopmatten met de juiste afmetingen, liefst geen kokosmat. Om krassen en beschadigingen te voorkomen adviseren we je om de juiste bescherming onder je stoelen en tafels aan te brengen. 

Onverhoopt toch een streep of een vlek op je vloer? Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij. Voor het verwijderen van een vlek altijd even het losse vuil verwijderen met een stofwisser of stofzuiger. Maak vervolgens de vlek van buiten naar binnen schoon met warm water waaraan een neutraal reinigingsmiddel is toegevoegd. Na het verwijderen van de vlek de vloer met een klein beetje schoon water nabewerken. Heb je een hardnekkige vlek die je niet kunt verwijderen zoals nagellak, lijm, of verf? In de vlekkenwijzer vind je de beste methode hoe je een verse of oude vlek kunt verwijderen.

Tips

Een vlek verwijderen van je laminaatvloer? Wij hebben wat handige tips waarmee je jouw laminaatvloer makkelijk schoonmaakt.

 • Maak de vloer niet te nat, en giet geen water op de vloer.
 • Vermijd dat vloeistof op de vloer blijft staan, ook bij drinkbakken van je huisdieren, bloempotten of plantenbakken.
 • Haal gemorste vloeistoffen meteen weg met een schone, absorberende doek.
 • Gebruik voor de reiniging geen stoommachine.
 • Gebruik geen zeephoudende middelen, polish, oplos- of boenmiddelen.
 • Gebruik een neutraal reinigingsmiddel.
 • Schoonmaakmiddel bij voorkeur niet rechtstreeks op de vloer aanbrengen.
 • Verwijder voor het reinigen van een vlek het losliggende vuil met een stofwisser of stofzuiger

Neem voor onderhoudstips een kijkje in onze onderhoudshandleiding!

 Persoonlijk onderhoudsadvies

Loop voor een persoonlijk onderhoudsadvies eens binnen bij je dichtstbijzijnde dealer.

Premium Vinyl vloeren

Vlekken op je Premium Vinyl vloer

80% van de vervuiling van je vloer komt van buitenaf. Het grootste gedeelte hiervan kan voorkomen worden door efficiënt gebruik te maken van inloopmatten met de juiste afmetingen, liefst geen kokosmat. Om krassen en beschadigingen te voorkomen adviseren we je om de juiste bescherming onder je stoelen en tafels aan te brengen. 

Onverhoopt toch een streep of een vlek op je vloer? Ook voor Premium Vinyl vloeren geldt: behandel strepen en vlekken zo snel mogelijk. Voor het verwijderen van een vlek altijd even het losse vuil verwijderen met een stofwisser of stofzuiger. De meeste vlekken kunnen worden verwijderd met een droge doek of schoon water. Lukt dit niet maak dan de vlek van buiten naar binnen schoon met warm water waaraan een neutraal reinigingsmiddel is toegevoegd. Na het verwijderen van de vlek de vloer goed naspoelen met schoon water. In de vlekkenwijzer vind je de beste methode hoe je een verse of oude vlek kunt verwijderen.

Misverstanden

Alle Tarkett Premium Vinyl vloeren zijn voorzien van een coating die de toplaag beschermt tegen krassen en het schoonmaken en onderhoud gemakkelijker maakt. Gebruik voor het verwijderen van vlekken een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik echter nooit schuurmiddelen, alkalische producten zoals soda,  zeephoudende producten of oplosmiddelen. Hardnekkige vlekken kunnen met een zachte borstel behandeld worden. Om beschadiging van de toplaag te voorkomen adviseren we je nooit schuurmateriaal te gebruiken.

Persoonlijk onderhoudsadvies

Loop voor een onderhoudsadvies en schoonmaakmiddelen eens binnen bij je dichtstbijzijnde dealer.

Houten vloeren

Vlekken op je houten vloer

Er gaat niets boven de pracht van een houten vloer. De nerven en de structuur van het hout geven elk interieur sfeer. Als sinds 1880 heeft Tarkett ervaring opgebouwd met houten vloeren. Het gevoel van een nieuwe houten vloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen voor het onderhoud van je vloer. Om je houten vloer lang mooi te houden zijn alle houten vloeren van Tarkett behandeld met Proteco, een van de beste beschermingsmiddelen tegen slijtage, schuren, krassen en vlekken.

80% van de vervuiling van je vloer komt van buitenaf. Het grootste gedeelte hiervan kan voorkomen worden door efficiënt gebruik te maken van inloopmatten met de juiste afmetingen, liefst geen kokosmat. Om krassen en beschadigingen te voorkomen adviseren we je om de juiste bescherming onder je stoelen en tafels aan te brengen. Gebruik een beschermende mat om slijtage door zwenkwieltjes te voorkomen.  

Onverhoopt toch een streep of een vlek op je vloer? Ook voor houten vloeren geldt: behandel strepen en vlekken zo snel mogelijk. Voor het verwijderen van een vlek altijd even het losse vuil verwijderen met een stofwisser of stofzuiger. Maak vervolgens de vlek van buiten naar binnen schoon met lauw water waaraan je een mild synthetisch reinigingsmiddel bijvoorbeeld Tarkett Spray Cleaner of Tarkett Bioclean toevoegt. Het is echter belangrijk dat u niet te veel water gebruikt. 

 

Eerste hulp bij hardnekkig vlekken

Heb je een hardnekkige vlek zoals koffie, thee, fruit, wijn, melk, vet, olie..... dan hebben we hier een aantal tips voor het verwijderen van deze vlekken.

 

Fruit, bessen, vruchtensap, frisdrank, wijn, bier, melk, room, koffie, thee

 • Schoonmaken met Tarkett Spray Cleaners of Tarkett Bioclean in lauw water.

Chocolade, vet, zwarte schoenstrepen, olie, teer, asfalt

 • Kleine hoeveelheid alkalinehoudend reinigingsmiddel (pH 8,1 - 10 of pH 10,1 -11) nawrijven met een licht vochtige doek.

Inkt, viltstift, schoenpoets, verf, krijt

 • Oplossen met spiritus en nawrijven met een licht vochtige doek.

Urine, braaksel

 • Mild synthetisch reinigingsmiddel, bijvoorbeel Tarkett Spray Cleaner of Tarkett Bioclean in lauw water.

 

 

 

 

Professioneel onderhoud & herstel van je houten vloer

Heb je vragen over het onderhoud of het herstellen van je houten vloer loop dan eens binnen bij je dichtstbijzijnde dealer.

Deze website maakt gebruik geaonimiseerde cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Klik op "Akkoord" als u akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.